SAMENLEVEN

 

 

Samenlevingsovereenkomst

 

Je hebt de ware ontmoet en wil gaan samenwonen! Samenwonen is natuurlijk een zaak van het hart maar het is verstandig om over de gevolgen van je samenleving na te denken. In beginsel houdt ieder zijn eigen zaken maar ook zijn of haar schulden maar wil je het anders regelen dan moet je een samenlevingsovereenkomst maken.

 

Huis kopen

 

Ga je samen een huis kopen dan kun je in je samenlevingsovereenkomst afspraken maken over inbreng van eigen geld en de betaling van de kosten van de huishouding. Voorts kun je regels afspreken over wie de gemeenschappelijke spullen erft als een van jullie overlijdt.

 

Pensioen

 

In je samenlevingscontract kun je regelen wie je pensioen krijgt als je overlijdt tijdens het samenwonen. Veel pensioenfondsen eisen  een notarieel samenlevingscontract om een en ander te kunnen regelen.

 

Onderneming en samenwonen

 

Als er sprake is van samenwoning en een onderneming dan wordt de niet-ondernemer al beschermd tegen de schuldeisers van de ondernemer doordat er sprake is van scheiding goederen van beide samenwoners. Wil je juist regelen dat de niet-ondernemende partner geniet van de waardegroei van de onderneming? Maak een vrijblijvende afspraak voor een bespreking.

 

Samenwonen en kinderen

 

Als u als samenwoners kinderen heeft bijvoorbeeld uit een eerdere relatie dan is het zaak om naast een samenlevingsovereenkomst ook testamenten op te maken zodat bij overlijden van een van de partners er geen sprake kan zijn onaangename verrassingen, bijvoorbeeld een of alle kinderen eisen hun erfdeel op. Wil u uw partner als (enig) erfgenaam benoemen? Een testament is noodzakelijk.

 

 

 

Huwelijkse voorwaarden/Partnerschapsvoorwaarden

 

Met ingang van 1 januari 2018. is het huwelijksvermogensrecht gewijzigd.

 

Tot 1 januari van 2018 trouwde je in algehele gemeenschap van goederen tenzij je bij huwelijkse voorwaarden iets anders overeenkwam.

 

Als je in 2018 trouwt dan blijft alles wat privé-eigendom wat bij het begin van het huwelijk al van jou was. Ook giften en erfenissen die je gedurende het huwelijk ontvangt blijven privé-eigendom. Al hetgeen je samen met je echtgenoot gedurende het huwelijk opbouwt is gemeenschappelijk en dient bij de echtscheiding tussen beide ex-echtelieden te worden verdeeld.

 

 Heb je, voor je huwelijk, samen een huis gekocht en is de eigendomsverhouding bijvoorbeeld 80% / 20% dan wordt de eigendom, als je allebei “Ja ik wil” hebt gezegd 50% / 50%. Wil je dit niet dan zul je huwelijkse voorwaarden moeten maken.

 

Voor de ondernemers onder ons geldt dat zij eigenlijk nog steeds huwelijkse voorwaarden moeten maken want de nieuwe regels bieden meer bescherming dan voorheen maar wil je de gevolgen van het huwelijk goed regelen dan zijn huwelijkse voorwaarden min of meer verplichte kost. Je wilt toch niet dat de zakelijke schuldeisers zich kunnen verhalen op privé-eigendom van  de andere echtgenoot.

 

Deze nieuwe wetgeving geldt niet alleen voor huwelijken maar ook voor geregistreerd partnerschap.

 

 

Vragen? Voor een vrijblijvend adviesgesprek kunt u contact opnemen met ons.